Zwanger-1

Zwangerschap

De zwangerschapswens
Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is dit een lange en zware emotionele weg. Voor een geslaagde bevruchting moeten beide partners in goede gezondheid zijn en spelen meerdere aspecten een belangrijke rol. In het hele traject zijn hormonen, de doorbloeding en bewegelijkheid erg belangrijk. Als osteopaat kunnen we die aspecten verbeteren wat de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroot.

Bij de man is de doorbloeding van het scrotum van belang voor de kwaliteit van het sperma. Bij de vrouw kunnen we het hormoonsysteem op een positieve manier beïnvloeden. Door mobilisaties, via de buik, van de baarmoeder, eileiders en eierstokken hebben we een positieve invloed op het transport van het eitje naar de baarmoeder en op de doorbloeding van alle structuren.


Tijdens de zwangerschap
De zwangerschap is één van de mooiste momenten uit je leven, maar een zwangerschap kan ook veel klachten met zich mee brengen. Gedurende de zwangerschap vinden er vele veranderingen plaats in het lichaam van de moeder. Het lichaam moet zich dan ook continue aanpassen aan het groeiende kindje. Deze aanpassingen worden gemaakt in het voordeel van het kind.

De lichamelijke veranderingen worden door de moeder niet altijd als prettig ervaren. Zo kan het zijn dat de ligging van het kindje druk geeft op bepaalde weefsels zoals zenuwbanen, bloedvaten, botstructuren en organen, met lichamelijke klachten tot gevolg. Met technieken die de osteopaat toepast proberen we er voor te zorgen dat er opnieuw evenwicht in het lichaam wordt gebracht. Doordat de weefsels tijdens de zwangerschap voldoende kunnen blijven bewegen wordt de zwangerschap voor aanstaande moeder comfortabeler.


Na de zwangerschap
Tijdens de bevalling komen er enorme krachten vrij. Het lichaam van de aanstaande moeder probeert dit op te vangen om het kind zo goed mogelijk ter wereld te brengen. Soms verloopt een bevalling niet zoals gepland. Er is een tang/vacuümverlossing nodig, langdurige weeën, trage ontsluiting of medicatie komt aan bod. Organen die eerst door het kindje verdrukt werden krijgen weer de ruimte en moeten weer een plekje zien te vinden. Door een controle behandeling loopt een osteopaat weer even alles na. Optimaliseert de bewegelijkheid in de buik en in het bekken waardoor de moeder weer kan wennen aan een nieuwe stand van het lichaam.

Na een keizersnede is het onmogelijk om daar ongeschonden uit te komen, er is een litteken ontstaan om het kindje veilig ter wereld te brengen. Een litteken kan er mooi geheeld uitzien van buiten, maar van binnen kan dit verkleven aan het bindweefsel. Soms komen de klachten pas jaren na de operatie doordat er een bewegingsverlies is ontstaan. De verklevingen zorgen ervoor dat de organen wat tegen elkaar aan zijn gaan zitten wat geen optimale bewegingsvrijheid meer geeft. Door het litteken na de operatie goed te masseren  en licht op te rekken zonder pijn, kunt u dit al voorkomen. Als osteopaat kunnen wij de verklevingen oprekken en de doorbloeding van het gebied stimuleren. Door de verbeterde doorbloeding en bezenuwing zullen de organen beter functioneren wat de klachten zal verminderen.

Maak een afspraak

Ondervindt u problemen tijdens de zwangerschap? Klik hier om direct een afspraak te maken in de agenda of vul het contactformulier in en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Maak een afspraak

Ondervindt u problemen tijdens de zwangerschap? Vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.