Kind

Kind

Kinderen spelen graag onbevangen rond en hebben vaak te maken met valpartijen en botsingen. Hierbij kunnen bewegingsbeperkingen ontstaan die voor het kind vervelend kunnen zijn en soms tot onrust en verstoringen kunnen zorgen. Kinderen zijn nieuwsgierig, een eerste consult bij een osteopaat is daar geen uitzondering op.

behandeling

Het is belangrijk dat de kinderen goed worden ingelicht waar ze naar toe gaan wat ze daar gaan doen en wie ze zullen ontmoeten. Stil liggen is geen eenvoudige opdracht, maar een osteopaat is gewend om met bewegelijke kinderen te werken. Ondertussen kan een grapje, verhaaltje of een filmpje zorgen voor wat afleiding. De kinderen vinden een behandeling vaak aangenaam. Ze worden er rustig van en ervaren een ontspanning die er voorheen niet was.

Ervaart u kind lichamelijk klachten? Kijk eens wat osteopathie voor u kan betekenen.

veel voorkomende
klachten

 • Astma

  Ons lichaam verdedigt zich tegen vreemde stoffen en deze afweerreactie vindt grotendeels plaats in het laatste stuk van onze dunne darm. Hier bevindt zich het lymfatische afweercentrum in het bindweefsel. Het is osteopatisch gezien van groot belang dat de darmen goed functioneren en bewegelijk zijn. Wanneer hier een beperking zit kan dit zijn doorwerking hebben op de stand van het bekken en de borst. Wanneer de ademhalingspieren verkrampen en de longslijmvliezen te veel slijm produceren gaan daar ademhalingsprobleem aan vooraf wat een reactie kan uitlokken zoals astma. Bij het behandelen van astma behandelt de osteopaat daarom niet alleen het getroffen gebied zoals de borstkas – longen – middenrif en wervelkolom maar wordt er goed gekeken naar het gehele lichaam. U kunt dit herkennen door de borstkas van uw kind uitgezet blijft. De ademhaling is heel snel met behulp van het middenrif en u kunt soms een fluitend en piepend geluid horen tijdens de ademhaling.

 • Bedplassen en zindelijkheid

  Over bedplassen durft niet ieder kind te praten. Ze schamen zich er soms voor en zeggen leuke logeerpartijtjes af. Het gevoel van eigenwaarde kan hieronder lijden en speelt mee hoe goed een kind in zijn vel zit. De hoeveelheid urine die ‘s nachts wordt aangemaakt, wordt geregeld door het hormoon ADH. Wanneer deze hormoonspiegel te laag is wordt er teveel urine geproduceerd wat niet in de grootte van de blaas past. Bij een blokkade in het bekken of spanning in de schedel kan er een verkeerd signaal worden afgegeven. Samen met spanning en stress kan dit het aanspannen van de blaasspier veroorzaken en daardoor het bedplassen. Ook bij een bewegingsverlies van de blaas kan er een verkeerd signaal worden afgegeven waardoor het kind te laat naar de wc gaat. Kinderen zijn overdag soms zo druk dat de urine productie onderdrukt wordt. Dit moet ’s nachts ingehaald worden en dan zijn de kinderen vaak te moe om de prikkel te voelen. De osteopaat kan invloed hebben op de beweeglijkheid van de blaas, het autonome zenuwstelsel (zorgen dat de uitrijping hiervan bevorderd wordt) en de bezenuwing van de blaas zodat deze zo optimaal mogelijk kan functioneren. Bijvoorbeeld door spanningen in het bekken en/of de schedel te verminderen. Hiermee kan het bedplassen verholpen worden. U kunt dit herkennen doordat uw kind langdurig één of meerdere keren in de week in hun bed plast.

 • Bijholteontsteking

  Bewegingsstoornissen in het gezicht hals of nek kunnen verantwoordelijk zijn voor stoornissen in de doorbloeding. Een storing in de bloedafvoer kan ervoor zorgen dat er een slechte ontgifting is en afvalstoffen zich opstapelen. Een osteopaat kan de blokkades verhelpen, de doorbloeding stimuleren en de bewegelijkheid van het gezicht verbeteren. U kunt dit herkennen doordat uw kind klaagt over hoofdpijn of pijn in het gezicht in combinatie met een verstopte neus en bijholtes.

 • Concentratie-, gedrag-, leer problemen

  Tijdens de geboorte kan een kind bewegingsverlies in de schedel hebben opgelopen wat kan leiden tot verminderde circulatie van het hersenvocht. Dit kan er voor zorgen dat bepaalde problemen zoals ADHD, concentratie stoornissen en motorische onrust ontstaan. Door de bewegelijkheid van de schedel te verbeteren zal het hersenvocht makkelijker kunnen circuleren. U kunt dit herkennen doordat uw kind zich niet goed kan concentreren op school, soms slecht met opdrachten of taken kan omgaan of moeite heeft met leren. Daarnaast zijn driftbuien en boosheid, niet goed met emotie om kunnen gaan en slecht emoties kunnen tonen enkele symptomen.

 • Huidklachten zoals eczeem

  Wanneer de uitscheidingsorganen het wat moeilijker hebben doordat ze nog niet volledig ontwikkeld zijn of wanneer er een intolerantie of allergie is, kan de huid hen te hulp schieten. De huid is een extra uitscheidingsorgaan wanneer de darm en de lever het niet aankunnen om alle afvalstoffen te filteren. De huid zal hierdoor veranderen en klachten geven. U kunt dit herkennen doordat uw kind rode vlekjes op de huid heeft met eventueel schilferige en droge plekken.

 • Motorische problemen

  Om een perfecte motoriek te hebben moeten de twee hersenhelften goed met elkaar communiceren. Een juiste balans zorgt ervoor dat alles in evenwicht is. Tijdens de zwangerschap of bevalling kan er teveel spanning zijn ontstaan op de schedel of het bekken waardoor de signalering niet helemaal loopt zoals het hoort. Dit kan motorische klachten geven in het omrollen, kruipen, staan of lopen. De osteopaat is opgeleid om de schedel en de nek van het kind te behandelen om de juiste balans weer terug te vinden. U kunt dit herkennen doordat u kind niet goed kan omrollen via beide kanten. Het kruipen lukt niet en gaat op handen en knieën of gaat niet symmetrisch. Uw kind beweegt zich voort op de billen. Wanneer uw kind wilt gaan lopen duurt dit langer dan normaal met eventueel een opgetrokken been bij een poging tot het gaan staan.

 • Oorontstekingen

  Een oorontsteking zit vaak in het middenoor, het middenoor wordt via de buis van Eustachius verbonden met de keelholte. Als daar een infectie zit zal het middenoor opzwellen omdat het vocht uit het middenoor niet via de keelholte kan wegvloeien. Bij kinderen zit er een knik in de buis van Eustachius omdat de schedel verhoudingsgewijs kleiner is dan bij een volwassene. Later bij de groei van het kind zal deze knik verdwijnen maar tot die tijd kan dit ervoor zorgen dat de buis wordt afgesloten. Hierdoor wordt het middenoor te weinig gedraineerd waardoor er een ontsteking ontstaat. De osteopaat kan de bewegelijkheid van de schedel verbeteren waardoor de knik in de buis van Euatachius minder wordt. Hierdoor verbetert de doorstroming. U kunt dit herkennen doordat u kind regelmatig oorontstekingen heeft en de oren veel dicht zitten.

 • Slaapproblemen

  Door een bewegingsbeperking in het lichaam kunnen continue prikkels die binnen komen niet altijd goed doorlopen, afgeremd en verwerkt worden. Hierdoor kan het kindje continue in een overprikkelde fase zitten wat ervoor kan zorgen dat het niet goed inslaapt of doorslaapt. Een overload van prikkels wordt verminderd door het centrale zenuwstelsel te behandelen en het lichaam in balans te brengen. Het slaappatroon zal hierdoor hersteld worden. U kunt dit herkennen doordat uw kind tijdens het wegleggen moet huilen, het in slaapvallen duurt lang en uw kind vecht veel tegen de slaap. Uw kind wordt vaak midden in de nacht wakker en wilt na een voeding niet meer slapen.

 • Stoelgangproblemen

  Oorzaken zoals een bewegingsverlies van de darm, blokkering in het bekken of in de wervelkolom kunnen stoelgang problemen geven. Een probleem van de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen in de darm, kan het proces verstoren. Wanneer de weefsels hierdoor blokkeren, raken ze verzadigd met afvalstoffen. Ze verzuren en de cellen worden zwakker. Een volledig osteopathisch onderzoek is daarom nodig om alle mogelijke oorzaken en functiestoornissen te vinden en op te lossen. U kunt dit herkennen bij uw kind aan vermoeidheid, gebrek aan eetlust, harde onderbuik, buikpijn of krampen, opgeblazen, gevoel, weinig of geen aandrang voelen, harde en moeizame stoelgang

Afspraak maken

Ervaart uw kind klachten, neem dan contact met ons op

u kunt
ook bij ons
terecht voor